Van-e olyan diéta, ami meggyógyítja a mellrákot?

Rengeteg csodamódszer, étrendkiegészítő és diéta kering a neten és az emlődaganatos betegek közt arról, hogy mi az a módszer, ami „biztosan” meggyógyítja a betegségüket. Rögtön az elején szeretnénk tisztázni: jelenleg nincs olyan étrend, olyan diétás „tuti tipp” ami önmagában eltüntetné a rákos sejteket és meggyógyítaná a betegséget. De akkor mégis miért fontos beszélni az ÁLLAPOTNAK MEGFELELŐ étrendről a mellrák esetében?

Először is azért, mert az a tapasztalat, hogy egy rosszul összeállított diéta, a feleslegesen vagy a nem megfelelő étrendkiegészítők fogyasztása az esetek nagy részében jelentősen ronthatja az állapotunkat, és a kezelések hatékonyságát.

Ugyanakkor, ha tudjuk, mire kell odafigyelni, rengeteget tudunk könnyíteni a helyzetünkön: jobban reagálhatunk a terápiákra, gyorsabb a regenerálódás, a sebgyógyulás, és a kellemetlen mellékhatásokkal is könnyebben tudunk megküzdeni, könnyebb elérni és megtartani a kívánt testtömeget stb.

Nagyon fontos leszögezni, hogy rengeteg olyan táplálkozást érintő tényező van, amit figyelembe kell(ene) venni, ezek ráadásul folyamatosan változhatnak:

  • aktuális erőnlét, súly
  • hol tart épp a gyógyulásban, milyen kezelést kap
  • étvágy(talanság)
  • aktuális vérkép
  • milyen típusú a daganat (pl. hormonérzékeny-e)
  • milyen mellékhatásokat tapasztal a kezelések során (hányás, hasmenés/székrekedés, nyálkahártyasérülések, erőtlenség, stb.)

Az étrend mindig a változó állapothoz igazodik!

Változik a testtömegünk, például ma már egyáltalán nem törvényszerű, hogy kemoterápia alatt minden rákos beteg csontsoványra fogy. Az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek a kemoterápiás szerek és a mellékhatásokra adott gyógyszerek is. Továbbá a nem hormonérzékeny daganatok kemoterápiás kezelésének kiegészítő része lehet szteroid tartalmú gyógyszer is, ilyen esetben nem, hogy nem fogyunk, de pont arra kell figyelni, hogy ne szedjünk fel jelentősebb túlsúlyt. Akik pedig alultáplálttá válnak, ott továbbra is életbevágó a minél gyorsabban visszaszerzett erőnlét, ez gyakran a körülmények miatt a legjobban tápszerekkel (kiegészítésként és/vagy önálló étkezésként) érhető el.

Bizonyos mellékhatásoknál is be tudunk vetni néhány trükköt, hogy a (hasmenés, hányás, székrekedés, kiszáradás stb. okozta) legyengülés mértékét csökkentsük.

Bizonyos daganattípusnál (hormonérzékenyek) figyelni kell az ún. fitoösztrogéntartalmú élelmiszerek kerülésére (pl. szója, gránátalma stb.).

Ebben az első posztunkban – a teljesség igénye nélkül – szerettük volna érzékeltetni, hogy mi minden befolyásolhat egy diétát, nyersanyagválogatást mellrák esetében. Ezekről a későbbiekben bővebben több posztot is tervezünk írni.

A könyvben nagyon részletesen megtalál (reményeink szerint) minden olyan információt, aminek segítségével könnyebben lehet alakítani olyan táplálkozási szokásokat, amelyek elviselhetőbbé teszik a kezeléseket, enyhítik a mellékhatásokat és a segítségükkel gyorsabban visszanyerhető az erőnlét.

Tagged ,